benek
Blog ve Video
Yardım ve İletişim
Dalmacyali Logo
Dalmacyali

3 Adımda
Dalmaçyalı Isı Yalıtımını Keşfet

Evinde 4 mevsim tasarruf ve termal konforla yaşamak için doğru ısı yalıtımına dair tüm adımları gör.
tree

Neden Isı Yalıtımı Yaptırmalıyım?

tree

Isı Yalıtımı Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

tree

Isı Yalıtımı Sürecinde Takip Edilecek Adımlar Nelerdir?

Binaların dış cephelerine uygulanan ısı yalıtımı, enerji tasarrufunun yanı sıra daha konforlu yaşam alanlarına sahip olunmasını sağlar. Ancak ısı yalıtım uygulamasının tamamlanmasının ardından istenilen sonuçların elde edilebilmesi, büyük oranda ilgili standartlara uygun ürünlerin sistem olarak doğru detaylarda uygulanmasıyla mümkündür.

Dış cephe ısı yalıtım sistemi; ısı yalıtım levhası, yapıştırıcı, sıva, dekoratif kaplama, dübel, donatı filesi, astar ve dış cephe boyasından oluşur.

Doğru bir ısı yalıtımı için, ısı yalıtım sistemlerinde kullanılan ürünlerin kalitesi ve birbirine uyumu sistem performansı açısından son derece önemlidir. Bu performansı Avrupa ve Türkiye standartlarında belgeleyen sistemler hem enerji tasarrufu hem de uzun yıllar dayanıklılık sağlar. İlgili standartları karşılamayan ve birbiriyle uyumlu olmayan ürünlerin dış cepheye uygulanması sonucunda, zaman içerisinde ısı kaçakları, yüzey problemleri, cepheden kopma vb. sorunlarla karşılaşılabilir.

Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri’ni oluşturan tüm ana bileşenler, birbirine uyumlu olarak aynı tesislerde üretilmekte ve test edilmektedir. Sistemi oluşturan her ürün sayısız AR-GE çalışmaları ile ısı yalıtımında en yüksek performansı gösterecek şekilde üretilir. Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemleri, Türkiye’de TS EN 13499 ve TS EN 13500 ısı yalıtım sistem standartlarına uygunluk belgesi ile Avrupa Tenik Onay Kuruluşu ‘EOTA’ tarafından verilen ETA (ETAG 004) sistem ve yaşlandırma belgelerine sahiptir. Bu şekilde, bina ömrü boyunca uzun yıllar ilk günkü performansı sunan bir ısı yalıtım uygulaması gerçekleşmiş olur.
Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemini Tanı
“Isı yalıtımı nasıl yapılır?” sorusu, ısı yalıtımı yaptırmayı planlayanların bilgi edinmek istedikleri konular arasında ilk sıralarda yer alır. Dış cephe ısı yalıtımı; ilgili ürün ve sistem standartlarına uygun ısı yalıtım malzemelerinin, TS825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı tarafından iklim bölgelerine göre belirlenen ısı yalıtım kalınlıklarında tekniğe uygun şekilde uygulanması ile elde edilir. Binanın ömrü boyunca yüksek performans gösterecek doğru bir dış cephe ısı yalıtımı için, ısı yalıtımının sistem olarak uygulanması son derece önemlidir.
Isı Yalıtım Sistemi Nasıl Uygulanır?
Binaya uygun ısı yalıtım çözümü nasıl seçilir?
Binanın bulunduğu iklim bölgesi ve yapısal özelliklerine bağlı olarak uygulanacak ısı yalıtım sistemi ve kalınlığı değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla karar aşamasında binanın yapısal özellikleri ve iklimsel veriler göz önünde bulundurulmalıdır. Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri tarafından sunulan Ücretsiz Keşif Hizmeti ile binanıza özel keşif yaptırarak, en doğru çözümün hangisi olacağını uzmanından dinleyebilirsiniz.
Dış cepheye uygulanması gereken ısı yalıtım kalınlığı nedir?
Isı yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de uygulanacak ısı yalıtım malzemesinin kalınlığıdır. TS825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’na göre Türkiye 4 iklim bölgesine ayrılmış ve her iklim bölgesi için uygulanması gereken minimum ısı yalıtım kalınlıkları belirlenmiştir. Dolayısıyla ısı yalıtım uygulamasında kullanılan ısı yalıtım levhasının kalınlığının bölgenin standartlarına uygun olarak seçilmesi, ısı yalıtımının performansı açısından oldukça önemlidir. Yetersiz kalınlıkta yapılan ısı yalıtım uygulamaları sonucunda sağlanan enerji tasarrufu beklentinin altında kalır. Standartlara uygun kalınlıkta yapılan doğru bir ısı yalıtımı ile %60’a varan enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.
Bölgene Uygun Kalınlığı Öğren
Isı yalıtımı hangi aylarda yapılır?
Isı yalıtımı yaptırırken ideal zaman hakkında bilgi sahibi olmakta da fayda vardır. Mantolama sürecinde kullanılacak malzemelerin yapısal özelliklerini kaybetmemeleri için hava sıcaklığının 5°C ile 30°C aralığında olması gerekir. Tüm bu detaylar göz önünde bulundurulduğunda, mantolama için en ideal zaman olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları ön plana çıkmaktadır. Zira uygun sıcaklık ve yağışsız havada projenin tamamlanma süreci kayda değer oranda kısalır. Ancak özellikle ülkemizin batı ve güney kesimlerinde havanın nispeten daha az nemli, yağışlı olması ve hava sıcaklığının eksi değerlere düşmemesi durumunda kış aylarında da mantolama yapılabilir.
Isı yalıtımda doğru bilinen yanlışlardan bazıları şöyledir;

Isı yalıtımında aynı coğrafi bölgede bulunan her bina için aynı kalınlıkta ısı yalıtım malzemesi kullanılır.
TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’nda belirtilen U değerleri baz alınarak 4 iklim bölgesi olarak minimum ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları belirlenmiştir. Yüksek ısı yalıtım performansı elde etmek için bölgenin standartlarına uygun kalınlıkta mantolama yaptırılması gerekmektedir.
Isı yalıtım levhası kullanmadan sadece donatı filesi, sıva ve boya ürünleri ile ısı yalıtımı yapılabilir.
Dış cephe ısı yalıtım sistemleri; ısı yalıtım levhası, yapıştırıcı, sıva ve kaplama gibi farklı bileşenlerden oluşmaktadır. Kullanılacak ısı yalıtım malzemesinin kalınlığı, uygulamanın yapılacağı binanın bulunduğu iklim bölgesine göre TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’nda belirtilmektedir. Bu durumda, sadece donatı filesi ve sıva gibi ısı yalıtım malzemesi sınıfına girmeyen ürünler ile yapılan dış cephe uygulamaları, ısı yalıtım standartlarını karşılamayacağı için, ısı yalıtımı ile elde edilebilecek faydaları da sağlamayacaktır.
Dış cephe ısı yalıtım uygulamalarında önemli olan tek şey işçilik kalitesidir, malzemelerin hepsi aynı özelliktedir.
Dış cephe ısı yalıtım uygulamasının yüksek performans göstermesi ve uzun ömürlülüğü, doğru işçilik ile uygulanmasının yanı sıra kullanılacak sistem ürünlerinin birbiriyle uyumu ve ürünlerin kalite standartlarına uygunluğu ile sağlanır.
Sıcak bölgelerde ısı yalıtımı yaptırılmasına gerek yoktur.
Isı yalıtımı kışın ısınmanın yanı sıra yazın serinlemek için harcanan enerjiden de tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması için harcanan enerji, ısıtılması için harcanan enerjiden daha fazladır. Isı yalıtımı yaz mevsiminde dışarıdaki yüksek ısının içeri geçişini kısıtlayarak klima vb. soğutma cihazlarının kullanımı ile oluşan iç ortam serinliğinin daha uzun süre muhafaza edilmesine yardımcı olur.
Ucuz malzeme kullanımı ile mantolama maliyetlerimi düşürebilirim.
Isı yalıtımı yaptırırken daha ekonomik dış cephe ısı yalıtım malzemelerinin kullanımı ilk etapta tasarruf etmenizi sağlasa da uzun vadede sizi zarara sokabilir. İlgili standartları karşılamayan uygun fiyatlı malzemelerle yapılan mantolama işlemi, uygulamanın bittiği günden itibaren problemlere neden olabilir ve bu problemlerin çözümü için harcanan bedel ilk etapta harcadığınız bedelden daha pahalıya gelebilir. Isı yalıtımından maksimum fayda alınabilmesi için kalite standartlarına uygun ve performansı test edilmiş malzemelerin kullanılması önemlidir. Ayrıca konu ile ilgili bilgi birikimi ve tecrübesi olan, satış öncesi ve sonrası sunduğu hizmetlerle, güvenilir bir firma tercih edilmelidir.