Profesyoneller için

Isı Yalıtım Rehberi

Isı Yalıtım Malzemeleri ve Özellikleri Nelerdir?

Binaların dış cephelerine uygulanan ısı yalıtımı, enerji tasarrufunun yanı sıra daha konforlu yaşam alanlarına sahip olunmasını sağlar

Isı Yalıtım Malzemeleri ve Özellikleri Nelerdir?

Binaların dış cephelerine uygulanan ısı yalıtımı, enerji tasarrufunun yanı sıra daha konforlu yaşam alanlarına sahip olunmasını sağlar. Ancak mantolama projesinin tamamlanmasının ardından istenilen sonuçların elde edilebilmesi, büyük oranda doğru malzeme kullanımı ile mümkündür. Isı yalıtım malzemeleri çeşitleri ve özellikleri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar içeriğimizin devamında sizleri bekliyor.

Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı ile standartları belirlenen dış cephe ısı yalıtım sistemlerinde;dış etkilere karşı dayanıklı, insan sağlığı ve çevre açısından herhangi bir zararlı etkisi olmayan malzemeler tercih edilir.

Dış Cephe Isı Yalıtım Sistem Bileşenleri Nelerdir?

Mantolamanın bir sistem olarak değerlendirilmesi gerekir. Isı yalıtım sistemlerinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve birbirine uyumu sistem performansı açısından son derece önemlidir. Buna göre mantolama sistemlerinde kullanılan dış cephe ısı yalıtım malzemeleri şunlardır:

  • Isı Yalıtım (Mantolama) Sistem Yapıştırıcıları
  • Isı Yalıtım (Mantolama) Dübelleri
  • Isı Yalıtım (Mantolama) Sistem Sıvaları
  • Isı Yalıtım (Mantolama) Donatı Fileleri
  • Isı Yalıtım (Mantolama) Sistem Dekoratif Kaplamaları
  • Isı Yalıtım (Mantolama) Sistem Dış Cephe Boyaları
  • Isı yalıtım (mantolama) levhaları, mantolama projelerinde kullanılan en önemli malzeme konumundadır. Levhalar ağırlıklı olarak, genleştirilmiş polistiren (EPS) ve taşyününden oluşur.

    EPS levhalar, polistiren taneciklerin şişirilmesi ve blok haline getirildikten sonra dinlendirilerek istenilen kalınlık ve ebatta kesilmesi suretiyle elde edilir. Taşyünü levhalar ise bazalt, dolomit gibi volkanik kayaçların yüksek sıcaklıktaki potalarda ergitilip elyaf lifleri haline getirilmesi ile oluşur.

    Isı Yalıtım (Mantolama) Sistem Yapıştırıcıları; ısı yalıtım levhasını bina yüzeyine yapıştırmak için kullanılan, çimento veya akrilik bazlı ürünlerdir.

    Isı Yalıtım (Mantolama) Dübelleri; yapıştırılan ısı yalıtım levhalarının bina yüzeyine sabitlenmesi ve rüzgar vb. vakumlama yüklerine karşı ısı yalıtım sisteminin güçlendirilmesi amacıyla kullanılır. Uygulanan levhaya (EPS veya taşyünü) ve binanın yapı elemanına uygun model ve uzunlukta seçilmelidir.

    Isı Yalıtım (Mantolama) Sistem Sıvaları; ısı yalıtım levhası üzerine direkt uygulanan, alkali dayanımlı donatı filesinin içerisine yerleştirildiği, çimento veya akrilik bazlı ürünlerdir. Dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin tüm mekanik dayanımı, donatı filesi ile güçlendirilen bu sıva katmanından sağlanmaktadır.

    Isı Yalıtım (Mantolama) Donatı Fileleri; ısı yalıtım levhası üzerine uygulanmış sıva katmanının içerisine yerleştirilen alkali dayanımlı tekstil ürünleridir.

    Isı Yalıtım (Mantolama) Sistem Dekoratif Kaplamaları; kaplama astarı üzerine uygulanan, tüm sistemin iklim etkilerine ve darbelere karşı dayanımını artıran, çimento veya akrilik bazlı ürünlerdir. Aynı zamanda farklı doku alternatifleriyle binaya estetik görüntüsünü verir.

    Isı Yalıtım (Mantolama) Sistem Dış Cephe Boyaları ve Astarlar; değişen iklim koşullarına ve yapı fiziğine uygun, yapının estetik görüntüsüne dekoratif kaplamalarla beraber katkı sağlayan son katmandır.

    ISI YALITIMI YAPTIRMAYI MI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?


    Ücretsiz Keşif Hizmeti
    /isi-yalitim-rehberi/isi-yalitim-malzemeleri-ve-o%CC%88zellikleri-nelerdir