Etkinlik
VERİMDER Türkiye Yüzyılı ve Yapılarda Enerji Verimliliği Zirvesi
13 Mayıs 2024
4 dk
Enerji kayıpları, iklim değişikliğinin yanı sıra tüketicilerin bütçesini de olumsuz şekilde etkilerken, evlerde harcanan enerji her geçen gün artış gösteriyor. Geleceğimizin belirleyicisi bu önemli konuda değer yaratmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri ve VERİMDER birlikte yürüttüğü çalışmalara devam ediyor. Bugüne kadar toplam 35 ilde, kanaat önderleri, yerel yönetimler ve tüketicilerin katılımıyla iklim değişikliği, enerji verimliliği, enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik konularının el alındığı “Anadolu Buluşmaları” gerçekleştiren Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri ve VERİMDER’in son durağı Başkent Ankara oldu.
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Türkiye Yüzyılı ve Yapılarda Enerji Verimliliği Zirvesi” Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri sponsorluğunda Ankara’da kanaat önderleri, yerel yönetimler ve tüketicilerin katılımıyla gerçekleşti.
VERİMDER olarak enerji verimliliği konusunda Türkiye’deki gelişmeler ve dünyadaki yeniliklere katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiklerini belirten VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Ülkemizde enerji kullanımı; yapılar, sanayi ve ulaşım olarak üçe ayrılmış durumda. Bu anlamda yapıların önemi gün geçtikçe artıyor. Enerjinin yaklaşık yüzde 30-35’i yapılarda tüketiliyor, bunun ağırlıklı olarak ısıtma ve soğutma olduğunu biliyoruz. Mevcut yapı stokumuzun yüzde 70’e yakın bir kısmının enerjiye verimsiz bir şekilde yapılmış olması bulunduğumuz jeopolitik durumda, enerji maliyetlerinin artması ve enerjiye ulaşımın zorlaşmasına neden oluyor. Bu kötü senaryoyu iyiye döndürmekle ilgili önemli çalışmalar var. II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2024 yılı içinde lanse edildi. Bu plan kapsamında ülkemizde çeşitli yasa ve yönetmeliklerin faaliyete girmesiyle beraber çok hızlı bir şekilde buradaki enerji verimliliğini hayata geçirmek için çalışmalar yapılıyor. Yine ülkemizin gündemindeki kentsel dönüşüm de enerji verimliliğine dönüşüm olarak değerlendirilebiliyor. Yaklaşık 6.5 milyon konutun ve yaşanan deprem felaketiyle birlikte o bölgede yapılacak olan 600 bin konutun enerjiye verimli olarak imal edilmesi, bahsettiğim rakamların olumluya dönmesini sağlayacak.” dedi. Korkmaz, “Eğer konutların tamamını enerji verimli hale getirirsek, her yıl en az 10-12 milyar dolar gibi bir tasarruf elde etme şansımız söz konusu. Bunun yanında yine ülkemiz Paris İklim Anlaşmasını imzalamış ve 2030 yılına kadar da özellikle sera gazı solunumlarının azaltılması noktasında yüzde 40’ın üzerinde bir garanti vermiş durumda. Enerji verimliliği konusu sadece ülkemiz değil dünyanın da önemli bir konusu.” diyerek bu konuda farkındalık geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ ise ülke genelinde yaklaşık 25 milyon yapı stoku bulunduğunu ve bunlardan yalnızca yüzde 30›unun ısı yalıtımlı olduğunu ifade etti. 6 milyon yapının da kentsel dönüşüme gireceğini kaydeden Uludağ, “Önümüzde bir fırsat var. Bu binalarda doğru ısı yalıtımı uygulayabilirsek enerji verimliliğine çok büyük katkımız olacak” diye konuştu. Arzu Uludağ, bir binadaki enerjinin ortalama yüzde 80’inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını da belirtti. Son 20 yılda Türkiye’nin enerji tasarrufu konusunda ileri bir noktaya geldiğini söyleyen Uludağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 370 binanın 2024 itibarıyla sıfır enerjili bina haline getirmesi ile ilgili bir çalışma başlattığını ve bunun özel sektöre, tüketicilere önemli bir örnek olacağına inandıklarını vurguladı.
Zirveye katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank da enerji tasarrufunun önemini vurguladı ve Türkiye’nin 2053 için net sıfır emisyon hedefi olduğunu hatırlattı. Binalarda enerji verimliliğini artırmanın iklim değişikliğiyle mücadelede kritik önem taşıdığını söyleyen Varank, Bakanlık tarafından bu alanda çeşitli projeler yürütüldüğünü ve kamu binalarında yüzde 30 enerji tasarrufu hedeflendiğini açıkladı. Şehirlerin afetlere dirençli hale getirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü de sözlerine ekleyen Varank, sürdürülebilir bina uygulamalarının teşvik edildiğini ifade etti.
Zirveye ev sahipliği yapan ATO Başkanı Gürsel Baran konuşmasında, dünya üzerinde hemen hemen bütün yeniliklerin, keşiflerin, üretimin hatta savaşların da konusunun enerji olduğunu belirterek, enerjinin varlığı ve yokluğunun da insanlığın bugünlerdeki en önemli meselesi olduğunun altını çizdi. Yapılarda enerji verimliliğinin önemine dikkati çeken Baran, Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve doğanın korunması için bu konunun hayati önem taşıdığını dile getirdi. Baran, şunları söyledi: “Burada detaylarıyla ele alınacak olan yapılarda enerji verimliliği, bizim için bir anlamda ekonomik bağımsızlığımızın anahtarı konumunda. Enerji kaynakları açısından dışa bağlı bir ülke olarak enerji ithalatı gerçekleştiriyor olmak hem stratejik hem de ekonomik olarak bizim ülkemizi yakından ilgilendiren çok önemli bir konu. Sanayi üretimimizdeki artış, nüfus artış hızımız, kentleşme ve dijitalleşmeye bağlı olarak tüketimimiz, enerji tüketimimiz her geçen yıl biraz daha artıyor.”