16 Ekim 2023
3 dk
Isı yalıtımı projelerinde, uygulama esnasındaki yağmur sonucu sıvada kabarma ve şişme problemi, uygulama sonrası düzgün olmayan cephelere ve uygulama sırasında taşyünlerinin cepheden ayrılmasına neden olur.
Taşyünü ürünlerinin, lifli yapıları gereğince su iticilik performansı diğer yalıtım levhalarına göre daha önemlidir. Taşyünü levhaların, stress noktalarından içeri penetre olabilecek sıva suyundan ve direkt yağmurdan etkilenmemesi için hidrofob yapısının geliştirilmiş ve levha formunda homojen dağılmış olması gerekir.
İlgili standartlar kapsamında taşyünlerinde su emme testleri (Kısmi daldırma ile kısa süreli ve uzun süreli su emme) performansları ölçülerek yapılır. Kısa süreli ve Uzun Süreli Su Emme testlerini geçen ürünler mantolama için kullanılmaya uygundur.
Bu standartlara kapsamında Kısa Süreli Su Emme Testi yani 1 gün su içinde bekleyen ürünün metrekarede aldığı su miktarı ölçülür, bu miktarın max. 1 kg olması gerekir. Uzun Süreli Su Emme Testi’nde ise 28 gün su içinde bekleyen ürünün aldığı su miktarları ölçülür ve bu miktarın da max. 3 kg olması gereklidir.
Tüm üreticiler CE beyanlarında ve teknik ürün föylerinde Kısa ve Uzun Süreli Su Emme performanslarını sağladıklarını beyan etmekle zorunludur. WS ve WL(P) işaretleri ile bu beyanları yazan ürünler testlerden başarılı bir şekilde geçtiğini belirtmektedir.
Dünyadaki en gelişmiş spinner tasarımlarından birine sahip Betek Taşyünü tesisinden çıkan ürünler geliştirilmiş hibrofob yapıya ve standartların ötesinde su iticilik özelliklerine sahiptir.
Dalmaçyalı SW035 ürünü TS EN 13500 ve ETAG 004 standartlarına uygun olarak üretilmiştir. Rakiplerine göre daha yüksek, standartların ötesinde su iticilik performansına sahiptir.