Sıkça Sorulan Sorular
Isı yalıtım malzemeleri, ısı kayıp ve kazançlarının azaltılmasında kullanılan hafif ve ısı geçişine karşı yüksek direnç gösteren özel malzemelerdir. Ülkemizde yaygın olarak;
Boya, sıva gibi düşük kalınlıklarda uygulanan malzemelerle, ısı yalıtımı uygulamalarından beklenen yüksek performansa ulaşılamaz. Isı yalıtımı, ısı iletkenlik katsayısı düşük ve standartlara uygun kalınlıkta ısı yalıtım malzemeleri ile yapılır. Bir ısı yalıtım malzemesinin kalınlığı arttıkça, yalıtım performansı da artar.
Dış cephe ısı yalıtımı işlemi binanın dışarıya bakan tüm yüzeylerine, bodrum katın dış duvarlarına ve tavana yapılmalıdır. Isı kaybını minimuma indirmek için pencerelere, kapı pervazlarına ve zemine de ısı yalıtımı yaptırılmalıdır.
Bu sorunun cevabı evet; ısı yalıtımı binaların ömrünü uzatır. Yalıtım yapılmış bina, size daha sağlıklı bir yaşam alanı sunar. Çünkü bu binalarda nem, küf ve rutubet oluşumu engellenir. Elbette, yalıtım işleminden bina sağlığı açısından da verim alabilmek için, işlemin mutlaka kaliteli ısı yalıtım malzemeleri ile yapılması lazım. Malzeme fiyatları düşürülerek yalıtım maliyeti azaltılmaya çalışılırsa, uzun vadede verimli bir ısı yalıtımı olmayacaktır.
Kaliteli malzemelerle yapılmış doğru ısı yalıtım işlemi, binanızdaki hava akımının dengeli bir şekilde dağılmasını sağlayarak barınma şartlarınızı daha konforlu kıldığı gibi, aynı zamanda enerji tasarrufu yapmanızı sağlar.
Isı yalıtımının binaya zarar verip vermediği, bu konuda sıkça sorulan sorulardan biridir. Isı yalıtımı, doğru yapıldığı takdirde binanıza zarar vermez. Aksine binanızın ömrünü uzatır.
Isı yalıtımının binanıza faydaları şu şekilde özetlenebilir:
Binadaki tüm köşelere köşe profili monte edildikten sonra yalıtım yüzeyine sıva malzemesi uygulanır ve sıva kurumadan önce donatı filesi sıvaya monte edilir. Sıva malzemesi kuruyunca dekoratif dış cephe kaplaması uygulanır. Malzeme kuruduktan sonra dış cephe boyası yapılır ve işlem tamamlanır.
Dış cephe ısı yalıtımı işleminin süresi binanın yüz ölçümüne, havanın koşullarına, yapının mimarisine ve işi yapan ekibin sayısına göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte standart bir ısı yalıtımı işleminin 35-40 gün kadar sürmesi öngörülmektedir.
Kalite standartlarına uyan malzemeler ve alanında uzman bir ekip ile yapılan ısı yalıtımı işlemi, bina ömrü boyunca ısı kaybını önler.
Binalarda kullanılan enerjinin %75’inden fazlası binamızı ısıtmak ve soğutmak için tüketilmektedir. Bu enerjinin de büyük bir kısmı ısı yalıtımsız dış cepheler üzerinden kaybolmaktadır. Ancak dış cepheden yapılacak bir ısı yalıtım sistemi uygulaması ile bu enerjiden tasarruf etmek mümkündür.
Isı yalıtımı yaptırırken malzeme seçimi çok önemlidir. Ancak doğru bir ısı yalıtımı sistemi ve uygun kalınlıkta bir ısı yalıtım levhasının kullanılması ile üstün enerji sınıfına sahip bir bina elde etmeniz mümkün olabilecektir. Ayrıca ısı yalıtım sisteminde kullanılan levha kalınlığını yükselterek daha fazla enerji tasarrufu sağlamakta mümkün olacaktır.
TS 825 “Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına” göre ülkemiz 4 farklı bölgeye ayrılmıştır. Her bölge ve konut için bu değerler ayrı ayrı hesaplanması gerekir.
TSE tarafından standartları olan ürünlerimizde belgelerimiz mevcuttur. Dalmaçyalı Isı Yalıtım Levhalarında, Dalmaçyalı Mineral Kaplamalarda ve Dış Cephe Boyalarında TSE, Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistem Yapıştırıcısı, Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistem Sıvası ve Dübellerinde de TSEK belgeleri mevcuttur. Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi ayrıca yapıştırıcısından son kat kaplama ve boya ürünlerine kadar birlikte uyum içerisinde çalışan bir ısı yalıtım sistemidir. Türkiye’de ilk defa TS EN 13499 “Binalarda Kullanılan Genleştirilmiş Polistren Esaslı Harici Komposit Isı Yalıtım Sistemleri (ETICS)” standardına uygunluk belgesini alan Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi Avrupa teknik onay kuruluşu ‘’EOTA’’ tarafından verilen ETAG 004 uygunluk belgesini alarak kalitesini bir kez daha kanıtlamıştır. Dalmaçyalı Stonewool SW035 Taşyünü Isı Yalıtım Sistemi ise TS EN 13500 Isı Yalıtım Sistem Standartlarına uygundur.
Boya, sıva gibi düşük kalınlıklarda uygulanan malzemelerle, ısı yalıtımı uygulamalarından beklenen yüksek performansa ulaşılamaz. Isı yalıtımı, ısı iletkenlik katsayısı düşük ve standartlara uygun kalınlıkta ısı yalıtım malzemeleri ile yapılır. Bir ısı yalıtım malzemesinin kalınlığı arttıkça, yalıtım performansı da artar.
Gaz beton, her türden tuğla ve bimsblok, birer yapı malzemesi olup ısı yalıtım malzemesi değildir. Bina hangi malzemeden yapılmış olursa olsun, kolon ve kirişler dahil olmak üzere tüm cepheler, çatı ve taban mutlaka ısı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmalı ve pencerelerde özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır.
Dış cephe kaplamaları ısı yalıtımı sağlamazlar. Genel hatları ile bu malzemeler isteğe bağlı olarak cephenin dış görünüşünü oluşturur ve kimi durumlarda insanların erişebilecekleri yüksekliklerde darbelere karşı mukavemet sağlar. Binalarda enerji verimliliği, bu kaplamaların arka tarafında bulunan ısı yalıtım malzemeleri ile sağlanır.
Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi yaklaşık 50 farklı üründen oluşur ve maliyeti, sistem içinde hangi ürünleri kullanacağınıza göre değişecektir. İşçilik maliyetleri ise bölgesel olarak uygulamanın büyüklüğüne ve cephe mimarisine göre değişkenlik göstermektedir. Kesin fiyat teklifi için teknik personelimizin yönlendirmesi ile uygulayıcı bayilerimiz tarafından binanızın görülmesi ve uygun yalıtım kalınlığı ile son kat dekoratif malzeme tercihinizin belirlenmesi gerekmektedir.
Dış cephelerde ilk 3 metreden sonra rüzgar yükü haricinde mekanik bir yük yoktur. İnsan faktörü ile karşı karşıya kalan ve darbe alma riski yüksek olan ilk 2-3 metre mesafede sistemin dayanım performansını arttırmak için bu bölgelerde Dalmaçyalı Double Carbon Isı Yalıtım Sistemi kullanılabilir. Bu sayede sistem tüm cephede çarpma ve darbelere karşı çok daha fazla dayanıklı olacaktır. Isı yalıtım sistemlerini bu tip mekanik yüklere karşı sıva ve son kat kaplama katmanları korur. Bu dayanımı levhadan beklemek ve bu beklentiye göre sert levhalar tercih etmek başka sakıncaları beraberinde getirecektir.
Dalmaçyalı Isı Yalıtım Levhaları, Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistem Yapıştırıcısı ile dış cepheye uygun şekilde yapıştırılır ve aradan en az 24 saat geçtikten sonra Dalmaçyalı Isı Yalıtım Dübelleri ile dübellenir. Levhaların üzeri arada Dalmaçyalı Donatı Filesi kalacak şekilde Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistem Sıvası ile 4 mm kalınlığında sıvanır. Bu sıva katmanının üzerine Dalmaçyalı Kaplama Astarı uygulamasından sonra Dalmaçyalı Mineral Kaplama üzerine 2 kat Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi Boyası ya da Dalmaçyalı Silikonlu Kaplama alternatiflerimizle uygulama sonlandırılır.
Isı tasarrufu, kullanacağınız yalıtım kalınlığına ve binanızın yapısına göre ortalama % 50 olacaktır. Amortisman süresi ise ısınmaya (ve varsa soğutmaya) yönelik tükettiğiniz yakıt miktarına ve yakıtın türüne göre ortalama 2-5 yıl arasında olacaktır.
Teknik anlamda doğru uygulama sistem performansını ve ömrünü doğrudan ilgilendirmektedir. Bu sebeple biz Filli Boya olarak şirketimiz eğitimlerine katılarak başarılı olmuş ve yetkili uygulayıcı belgesi almış uygulamacıları tavsiye ediyoruz. Firmamız ile temasa geçtiğinizde dilerseniz sizi yetkili personelimiz yönlendirebilir ve bulunduğunuz bölgeye en yakın uygulayıcılar ile temasınızı sağlayabilir.
Isı yalıtım sektöründeki tecrübemiz şunu göstermiştir ki; özellikle bina girişlerinde, balkon iç kısımlarında ya da müstakil villa tipi evlerde uygulanan ısı yalıtım sistemlerinde, sistemin son katını oluşturan ürünler gelen darbeler karşısında zorlanmakta ve cephelerin diğer bölümlerine göre bu kısımlar çok daha kolay hasar görebilmektedir.
Filli Boya uzmanları olarak yapılarda, bu riskli bölümler için Dalmaçyalı’nın üstün ısı yalıtım performansını karbonlu sıva ve kaplama tabakaları ile birleştirerek, yüksek darbe dayanımına sahip Dalmaçyalı Double Carbon Isı Yalıtım Sistemini ürettik. Dalmaçyalı Double Isı Yalıtım Sistemi, yeni yada eski binaların dış cephelerinde Dalmaçyalı Isı Yalıtım Levhaları’nın üstün ısı yalıtım performansını, High-Tech karbon elyafların kullanıldığı Dalmaçyalı CarbonMax Isı Yalıtım Sistem Sıvası ve Dalmaçyalı CarbonFine Mineral Kaplama ile birleştiren, optimum kalınlık maksimum dayanım sağlayan çok özel bir sistemdir.
Bilindiği üzere karbon, sahip olduğu dörtlü bağ yapısı ile elmas gibi dünyanın en sert ve dayanıklı maddesini oluşturan elementtir. Yapılan araştırmalar ve ar-ge çalışmaları sonucunda karbonun ısıyı yansıtma özelliği keşfedilmiş ve Dalmaçyalı Double Carbon Isı Yalıtım Levhaları ile yüksek ısı yalıtım performansı elde edilmiştir.
Bu çalışmalar daha da ileri götürüldüğünde, sıva ve kaplamlarda High-Tech karbon elyafların, adeta bir çelik hasır oluşturacak şekilde ürünlerin içerisine dağıldığı ve standartların çok üzerinde darbe dayanımı sağladığı görülmüştür. Karbon elyafı katılmış ısı yalıtım sıva ve kaplamaların oluşturduğu ısı yalıtım sistemlerinin darbelere karşı dayanımının klasik sistemlerden 5 KAT daha fazla olduğu yapılan testlerin sonucunda ortaya konulmuştur.
Dalmaçyalı CarbonMax Isı Yalıtım Sistem Sıvası ve Dalmaçyalı CarbonFine Mineral Kaplama ürünleri birlikte kullanıldığı takdirde bir ısı yalıtım sisteminden beklenen 2 Joule’lük darbe dayanımı değeri 10 Joule’ün üzerine çıkmakta ve sistemin geleceği açısında bekleneninde ötesinde bir darbe dayanımı elde edilmektedir.
İçerden yalıtım uygulamaları ısı köprülerinin tam olarak önlenememesi (döşeme ve duvarların dışa bakan kesit alanları), yoğuşma ve terleme sorunlarının devam etmesi gibi bir çok dezavantajı beraberinde getirmektedir. Bu sebeple firmamızca bu tip uygulamalar tavsiye edilmemektedir. Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi dış cephe uygulamalarında yüksek performans sağlar.
Gerçek ses yalıtımı sağlayan levhalar taşyünü ve camyünü gibi mineral kökenli ürünlerdir. Dalmaçyalı Isı Yalıtım Levhaları öncelikle ısı yalıtımı amacıyla kullanılmalıdır. Ancak yalıtımsız duruma göre gürültüyü önlemeye katkıda bulunduğu da bir gerçektir.
Dalmaçyalı Ideal Cabon ve Dalmaçyalı Double Carbon Isı Yalıtım Levhaları’nın yangın dayanımı TS EN 13501-1 standardına göre de E sınıfındadır. Dalmaçyalı Stonewool SW035 Taşyünü Isı Yalıtım Levhaları’nın yangın dayanımı ise yine aynı standarda göre A sınıfındadır.
Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi içerisindeki tüm ana ürünler, Türkiye’nin en büyük ve modern, Avrupa’nın ise sayılı tesisleri arasında yer alan Betek Gebze-2 tesislerinde üretilmektedir. Mart 2009’da hizmete açılan bu tesis 30 milyon Euro’luk yatırımıyla yalıtım sektöründe 2009 yılı için ‘’Yılın Yatırımı’’ ödülüne layık görülmüştür. Betek’ in, Gebze’de toplam 48.000 m2 üzerine inşa edilen, en son teknoloji ile donatılmış tam otomasyonlu yeni tesisi ile senelik genel üretim kapasitesi yaklaşık 348.000 tona ulaşmıştır. Yeni tesiste EPS ısı yalıtım levhalarının yanı sıra çimento esaslı yapıştırıcılar, sıvalar, kaplamalar ve su yalıtım ürünleri de üretilmekte, ürünler darbe ve iklim koşullarına dayanımlı olarak sevk edilmektedir.
Dalmaçyalı Isı Yalıtımı Sistemi; Avrupa’da tam 30 Türkiye’de 10 yıldır milyonlarca m²’lik alana başarıyla uygulanmıştır. Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi; Betek tecrübesi ile geliştirilmiş, bütün mimari ihtiyaçlara ve yapı fiziğine en uygun çözümleri sağlayan, Avrupa ve Türkiye’nin en yaygın kullanılan ve bilinen ısı yalıtım sistemidir.
Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi’ni oluşturan her ürün, sayısız laboratuvar çalışmaları ile ısı yalıtımında en yüksek performansı gösterecek şekilde Avrupa Kalite Standartlarına uygun olarak geliştirilmiştir.
Dalmaçyalı Isı Yalıtım Levhaları’nın en önemli özelliklerinden biri boyut kararlılığıdır. Betek üretim ve kalite kontrol standartlarına uygun olarak üretilen Dalmaçyalı Isı Yalıtım Levhaları zaman içerisinde boyut değiştirmeyeceğinden kalıcı ve üstün performans sağlar.
Beyaz üzerine benekli deseniyle benzerlerinden farklı olan Dalmaçyalı, polistren yapısına ideal karbon dengesi ile bilinen tüm EPS levhalara göre çok daha iyi bir ısı yalıtım değerine sahiptir. (l= 0,033 W/mK)
Isı yalıtım sistemi uygulaması, bilgi, deneyim ve dikkat gerektirir. Önemsiz gibi görünen küçük uygulama hataları sistemin verimini önemli ölçüde azaltabilir. Bilinçsiz uygulamalardan kaynaklanan bu tür hataları önlenmenin tek yolu Dalmaçyalı Uygulama Sertifikası sahibi uygulamacılarla çalışmaktır. Filli Boya, tüm bayi ve uygulamacılarına, Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi ile ilgili teorik ve pratik eğitim vermektedir. Bu eğitimler Filli Boya uzmanlarının desteği ve kontrolünde yapılmaktadır Dalmaçyalı uygulama bayileri uygulama sertifikasyon programından geçerek Dalmaçyalı uygulama standartlarına ulaşır ve uygulama garantisi vermeye hak kazanırlar.
Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi, son kat kaplama ve boya seçenekleri ve sınırsız mimari detay çözümleriyle binalara dekoratif görünüm alternatifleri sağlar. Bu dekoratif görünüm sayesinde, binanın değeri yükselir ve prestiji artar.
Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği gereği 01.01.2011 tarihinden itibaren yapı ruhsatı alacak binalarda enerji kimlik belgesi hazırlanması zorunludur.
Enerji Kimlik Belgesi asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması,yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içerir.
Enerji Kimlik Belgesinde, binanın kullanım alanı başına düşen yıllık enerji tüketimi ve sera gazı salınımı ‘’A’’ ile ‘’G’’ arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılacaktır.
Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanılacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir.
Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi, Enerji verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenlenir. Proje aşamasındaki yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi ise Serbest Mühendislik ve Müşavirlik şirketleri tarafından düzenlenir
Evet zorunludur. 5 Aralık 2008 Tarihli 27050 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Binalarda enerji Performansı Yönetmeliği” ile yeni veya mevcut binaların Enerji kimlik belgesi almasını zorunlu kılmıştır.Yeni bina yaptıracaksınız Enerji Kimlik Belgesi olmadan ruhsat alamazsınız.
Mevcut binanıza en geç 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundasınız. Eğer binayı kiralayacaksanız veya satacaksanız Eneri Kimlik Belgesi olmadan bu işlemleri yapamazsınız.
Enerji Kimlik Belgesi asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren bir belgedir. 01 Ocak 2011 tarihinden itibaren ülkemizde inşa edilecek tüm yeni binaların Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ne uygun yapılması ve Yapı Kullanım izin Belgesi’nin ayrılmaz bir parçası olan Enerji Kimlik Belgesi’ni alması zorunlu hale getirilmiştir. Mevcut binalar ise 2020 yılına kadar söz konusu Enerji Kimlik Belgesi’ni alması gerekmektedir. Bu tarihten sonra binalar ile ilgili alım, satım ve kiralama işlemlerinde bu belgenin düzenlenmiş olması şartı aranacaktır.
Enerji Kimlik Belgesi ile binaların enerji performansları “A” ile “G” arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılacaktır. En yüksek sınıfa girecek şekilde Enerji Kimlik Belgesi’nin alınabilmesi için doğru dış cephe ısı yalıtım sistemini tercih etmek kritik önem taşımaktadır. BEP-TR yöntemine göre enerji kimlik belgesi alacak olan yeni binalar D sınıfı ve daha fazla enerji tüketimine ve CO2 salınımına sahip olamaz.
Binanın enerji sınıfı, yıllık enerji ihtiyacını ve dolayısıyla yıllık enerji tüketimini işaret etmektedir. Örneğin Sınıfı A olan bir binanın ısıtılması, soğutulması, havalandırması için harcanarak enerji miktarı Enerji Sınıfı G olan binaya göre çok daha az olacağından bu bina alım-satım ve kiralamalarda tercih sebebi olacaktır. Bu binanın tercih edilmesi ise satış ve kiralama fiyatını direkt etkileyecektir. Ayrıca önümüzdeki yıllarda binaların enerji sınıfını yükseltmeleri için devletin özendirici girişimlerde (Örneğin; enerji sınıfına göre vergilendirme sistemi vb.) bulunacağı tahmin edilmektedir.
Binalarda en fazla ısı kaybı binanın dış cephelerinden meydana gelir.Dış cephenize uygulanacak doğru ısı yalıtım sistemi ile ortalama %50’lik enerji ve yakıttan tasarruf sağlanır.Bu bağlamda bakıldığında binanızın enerji sınıfını iyileştirmek için dış cephenize ısı yalıtımı yaptırmak en doğru ve ulaşılabilir çözüm olacaktır.
Binanın ısı yalıtımının yapılmış olması ve ısı yalıtımında kullanılan ısı yalıtım malzemesinin binanın bulunduğu bölgenin standartlarına uygun olması bina enerji sınıfını etkileyen en önemli faktörlerdendir. Isı yalıtımı standartlara uygun olarak yapılmış binanın enerji kimlik belgesi sınıfı yüksek çıkacaktır.
Bunun yanında, binada yalıtım özelliği iyi olan pencerelerin, tasarruflu ampuller gibi verimli aydınlatma sistemlerinin, verimi yüksek ısıtma ve soğutma sistemlerinin kullanımının ve güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasının enerji sınıfına etkisi olacaktır.
Enerji Kimlik Belgesi düzenlenme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir.
EKB almak için yalıtım yaptırmak zorunlu değildir ancak Isı yalıtımsız bir binanın enerji sınıfı düşük çıkacaktır. Isı yalıtımı, EKB enerji sınıfını etkileyen en önemli parametrelerden biridir.
Kullanıcıları doğrulamak, Web Site mizin etkin bir şekilde kullanımını sağlamak, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve trafiğimizi analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Web Site mizi kullanımınızla ilgili bilgileri, reklamcılık ve analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımız hakkında daha detaylı bilgi için Çerez (Cookies) Uygulamaları Politikası ve Çerezler Hakkında Aydınlatma Metnini inceleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için: Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni, Çerez (Cookies) Uygulamaları Politikası ve KVKK Aydınlatma Metni